Vinotéka Fovin

web: www.vinoteka-fovin.cz, e-mail: formanzdenek@email.cz

Vinotéka Fovin

Vína archivní jsou velmi zajímavá.S úspěchem lze archivovat vína jen z nejlepších ročníků na úrovni pozdních sběrů a výběrů.Vína z průměrných a nepříznivých ročníků nejsou pro archivaci vhodná.

Vzhled bílého vína se při archivaci postupně mění.Zelenkavé tóny jeho mládí se ztrácí a dávají místo nazlátlému komponentu.V průběhu stárnutí se vystřídá paleta odstínů od světle zlaté,po starozlatou s tóny mědi.Jakmile ve víně dominuje hnědý,nebo dokonce šedýkomponent,začíná jeho sestup.

Primární aroma přenechává postupně místo ležáckému buketu,odrůdové a fermentační charakteristiky slábnou.Na jejich místo nastupují evoluční vůně.V tomto ohledu je velmi zajímavé sledovat vývoj aroma u vína,velmi se podobá vývoji v přírodě.

Když degustujeme archivní víno,aroma nezůstává strnulé.Přechází z redukčního prostředí v lahvi do okysličeného prostředí v karafě a pak v pohárku,kde víno začíná rozvíjet své aromatické komponenty více,či méně rychle.Pokud zaznamenáme některá,ne příliš úchvatná redukční aromata,ta se neudrží dlouho,při styku vína se vzduchem vyvětrají.Všechny komponenty buketu se samozřejmě nevyvíjí současně.Je tedy velmi zajímavé a zároveň úchvatné nechat víno "prožít svou životní dráhu", znovu se vracet a sledovat čichem vývoj jeho aromatického projevu.Po polknutí vína zavřeme oči,a necháme se unášet vrcholným pocitem blaha,které zůstává na patře a můžeme počítat vteřiny- kodalie.Dobré víno nám to daruje jako odměnu,že jsme se mu věnovali.Stolovat v doprovodu vína je nezapomenutelný zážitek.

Společným jmenovatelem všech archivních bílých  vín je voskový tón,který může přecházet do tzv.napastování,tento efekt se projeví bez ohledu na počáteční aroma.Vývoj začíná u medových tónů a postupuje ke včelímu vosku.Stárnutí bilého vína je doprovázeno tóny medu a vosku,až do doby,kdy se projeví známky oxidace,žluklosti a teroentýnu,to už mu zvoní hrana.Naštěstí,než dojde k extremním koncům,může staré bíle víno vyvinout svou veškerou komplexnost.Vegetální serie se mění v suché traviny,tabák,bylinné odvary a suché listí.Serie ovocná se orientuje k sušenému ovoci,sušenému banánu,vlašským a lískovým ořechům a k uzeným mandlím.Nelze opomenout seriikoření,která stále připomíná v tónech skořice,vanilky,muškátového ořechu,ambry a pižma.Někdy se objeví akcent lanýže,nejcenější odměna při degustaci,na kterou se nezapomíná.

Červené víno určené k archivaci prochází několika fázemi.Velmi otevřené ve svém mládí,zejména je - li  degustováno přímo ve sklepě ze sudu nebo tanku.Po té přichází období "nemoci lahve",jak říkají pamětníci,aroma vyhasíná,tělo vysychá a víno "se kouše".Počáteční dojem nám připomíná pouze jeho struktura.Po několika měsících se víno vzchopí a projeví se u něj efekt"zdraví mladého muže".Je ovocné,bujaré se všemi charakteristikami mladého vína.Po roce,nebo dvou,to záleží na typu vína se uzavře do sebe na dlouhou dobu zrání.Degustace vína může být v této fázi zoufalá,máte dojem,že stojíte přede dveřmi zamčenými na sedm západů od nichž jste ztratili klíč.Víno odhalí svou pravou tvář až po letech,kdy se rozvinou všechny krásné komponenty vyzrálého buketu.

 Hlavní charakteristikou červených archívních vín je jejich komplexnost,ktrá napomáhá perfektnímu rozvoji buketu.Aromatické serie jsou někdy tak propletené,že je těžko rozpoznat jednotlivé segmenty.Aroma jsou postupně ovlivněna redukční fází,jejíž příčinou je uvěznění vína v lahvi.Prvně nacházíme pyromatickou sérii(odéry z příčin pálení),lékořici,tér,kouř,pražení,kakao,káva.,následuje série animální,velmi charakteristicá ve vývoji zrání v lahvi,začíná kůží,tóny masa,dosáhne odérůzvěřiny,cibetky a někdy i divokého pižma.Může se stát,že se animální divokost vytratí a ovocné tóny se vrátí.Série balzamických a dřevitých odérů se vyvinula v čase zrání v sudu,postupně se rozmělňuje ve víně a působí velmi harmonicky v celku.V některých případech víno rozvíjí aroma hub,podhoubí a humusu,která musí zůstat velmi diskrétní.Avšak aroma lanýže je velký zážitek a když se projeví intenzivně,zanechává za sebou pocit poznání a nezapomenutelný zážitek.

Čas vyhladí všechny,i ty nejhrubší drsnosti.Pokud se nám  struktura červeného vína určeného k archivaci zdá v útlém mládí agresivní,je to proto,aby lépe odolávalo času.Kvalita zrna taninů je důležitá od samého počátku.Velká síla tříslovin,ve které se ukáže zrno jemné,jedobrým signálem pro víno,bude schopné docílit velké harmonie.Dojde ke kondenzaci tříslovin a víno bude ztrácet vysušující charakter a zrno se hladí ještě více jako kdyby čas použil smirkového papíru.Poddajnost,sametová měkkost a finesa se vyjeví v pravý čas.Víno vstoupilo do optimální fáze na delší dobu.(někdy i několik desítek let).Poté struktura postupně zhubne,kyseliny,alkohol a vysušující tříslo se projeví stále intenzivněji.Postuvem času se harmonický elenent začíbá rozpadat,víno je u konce své životní pouti.

 Archív vín,který nabízíme je pozoruhodný a velmi rozsáhlý.Jsou zde vína nejlepších ročníků a jejich degustace je nezapomenutelným zážitkem.

podkategorie --> Ryzlink rýnský

podkategorie --> Rulandské bílé

podkategorie --> Rulandské šedé

podkategorie --> Tramín červený

podkategorie --> Sauvignon

podkategorie --> Ryzlink vlašský

podkategorie --> Dívčí hrozen

podkategorie --> Featesca regala

podkategorie --> Muškát Moravský

podkategorie --> Veltlínské zelené

podkategorie --> Muller Thurgau

podkategorie --> Sylvánské zelené

podkategorie --> Pálava

podkategorie --> Muškát Ottonel

podkategorie --> Veltlínské červené r.

podkategorie --> Neuburské

podkategorie --> Tokajské

podkategorie --> Známková a ostatní v

podkategorie --> Semling

podkategorie --> Aurelius

podkategorie --> Devín

podkategorie --> CHRTC x st.DC ALC

podkategorie --> Svatovavřinecké

podkategorie --> Frankovka

podkategorie --> Rulandské Modré

podkategorie --> Zweigeltrébe

podkategorie --> André

podkategorie --> Modrý Portugal

podkategorie --> Cabernet Sauvignon

podkategorie --> Alibernet

podkategorie --> CASTES

podkategorie --> CASTES x I 35-9

podkategorie --> Dezertní vína

podkategorie --> PORTUGALSKO

podkategorie --> ŠPANĚLSKO

podkategorie --> FRANCIE

podkategorie --> NĚMECKO

podkategorie --> ITALIE

podkategorie --> ŠVÝCARSKO

podkategorie --> RAKOUSKO

podkategorie --> RUMUNSKO

podkategorie --> MAĎARSKO

podkategorie --> JUGOSLAVIE

podkategorie --> BULHARSKO

podkategorie --> TURECKO

podkategorie --> ŘECKO

podkategorie --> NOVÝ ZÉLAND

podkategorie --> AUSTRÁLIE

podkategorie --> CANADA

podkategorie --> JAPONSKO

podkategorie --> ARGENTINA

podkategorie --> ALŽÍRSKO

podkategorie --> TUNISKO

podkategorie --> USA

podkategorie --> bývalý SSSR

podkategorie --> Vína sudová

 

Přihlášení

přihlásit | registrovat

Rychlý kontakt

Vinotéka Fovin

telefon: 731486685

Provozní doba: 
Po-Pá 9–12 hod. 13–16 hod.

Odběr vína mimo provozní dobu je možné domluvit telefonicky na výše uvedeném tel. čísle.

Vinotéka Fovin - Czech Republic, e-mail: formanzdenek@email.cz
Provozováno CMS / E-shop (c)2018 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies